Четвер, 02.05.2024, 04:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Категорії розділу
Суспільні новини [13]
Спортивні новини [0]
Політичні новини [0]
Новини району [8]
Сільські новини [0]
Оголошення [0]
Обласнi [21]
Україна [2]
Цікавеньке [1]
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Гумор
anegdot.com.ua
Фото






Новини району та області

Остання новина коротко:


читай всі новини на сайті: http://monte-live.at.ua
Ми ВКонтакті
vk.com/dolynka
//vk.com/dolynka

Погода
Погода в Монастирищі
Форма входу
Статистика




Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 23 » У Сатанівці копали по дві-три криниці…
09:32
У Сатанівці копали по дві-три криниці…

Останніми роками до села Сатанівка Монастирищенського району підступила несподівана проблема — безводдя. За літо криниці висихали.

— Рівень води знизився настільки, що десяток відер у день — і вичерпали колодязь, — розповідає сільський голова Євдокія Форостяна. — Люди по дві криниці на одному подвір’ї копали в надії, що краще джерело знайдуть. На Покрівці ще нічого — там низина, то більше води, а біля станції — хоч плач.

Проконсультувалися з фахівцями, і ті сказали: вирішать проблему тільки артезіанські свердловини. 

Врятувала ж село від безводдя… добра пам’ять. В сільраді пригадали: є під Сатанівкою стара свердловина, вже років тридцять законсервована. Побудували її ще в 1895 році, коли прокладали до Монастирища залізничну колію, щоб забезпечувати водою паровози. Залізничні фахівці своє діло знали: взявши проби з кількох місцевих джерел, вибрали воду хоч і далеченько, в лісі, але найкращу — м’яку, без надлишку солей, підходящу для техніки. Майже століття стара свердловина справно поїла паровози і станцію, але з того часу, коли на колії з’явились дизелі, споруду законсервували, і Одеська залізниця передала її на баланс Сатанівської сільради.

— Не думали й не гадали, що прадідівська спадщина стане в пригоді, — продовжує Євдокія Романівна. — Зараз прокладаємо водопровідну мережу по селу, вскладчину.

Щоб підвести воду до двору, треба від двох до трьох тисяч гривень, залежно від рельєфу (криниця обходиться у сім-вісім тисяч). Частину коштів надали з місцевого бюджету, допомогла і районна влада. Підрядник на будівництві водогону в Сатанівці — райкомунгосп.

Труби прокладають по селу, а від джерела до залізниці досі служить мережа, збудована в кінці ХІХ століття. 120 років труби пролежали в землі, а досі міцні. Можна навіть роздивитися викарбувані корони — знак імператорської залізниці. Ремонтують тільки на стиках, перевіряючи надійність. Зовсім скоро все село матиме вдосталь чистої джерельної води.

Джерело: www.kray.ck.ua Ольга ДАНИЛЕНКО

Категорія: Новини району | Переглядів: 1441 | Додав: Admin | Теги: криниця, вода | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]



Вверх сторінки
Вверх | Top

Copyright dolynka.at.ua © 2024 веб-дизайн від monte-live